Bury Street West

Karakusevic Carson Architects

Client: 
The London Borough of Enfield

Units and density: 
50 Homes (32 family homes - 3 bed and above)

Tenure: 
42% affordable, 58% private sale

Status: 
Planning consented, awaiting tender

Bury Street West is a new residential development of 50 mixed-tenure homes and landscaped public areas for the London Borough of Enfield. The 1.86 hectare site, formerly used as a depot by the council, is located within an established residential area of two and three storey, semi-detached and terraced housing. 

Karakusevic Carson Architects
Karakusevic Carson Architects

The site is bordered by Salisbury House, a Grade II* listed Manor house,  a Grade II listed brick wall and residential units to the north and public green spaces, Salmons Brooke and the Great Cambridge Road (A10) to the south. Two valuable local amenities; Bury Lodge Gardens – a 1930s public ornamental garden and Bury Lodge Bowling Green are located to the west. The layout and design of the scheme responds intelligently to each section of the site surroundings whilst delivering a unified scheme with a distinct character. 

The scheme is a staggered pattern of homes which mirrors the nearby patchwork of allotments and greenspaces. The design of a rural field of detached and semi-detached barn typology homes contrasts with the surrounding urban sprawl of residential units, whilst the informal arrangement of homes affords views between buildings and preserves a sense of openness. As the site is located on Metropolitan Open Land / MOL, this was a key objective for the GLA and the London Borough of Enfield. The design responds by providing a large, open public meadow to the South of the Scheme which borders Salmons Brooke and the SUDS area.  


The scale and massing of homes changes between the northern and southern end of the scheme to reflect the form and character of existing buildings and the use of areas. To the north, smaller two-storey houses line the entrance from Bury Street West to respond to the height of adjacent residential properties and improve sightlines to Salisbury House.  

New homes are designed to sit as smaller outhouses to Salisbury House to retain this important heritage asset as a key focal point in the area and improve its surroundings. Homes are generously set back to provide a buffer to the Manor House, whilst Salisbury House garden has been made larger to create a greater revenue stream for the council through the hosting of large private events. 


Karakusevic Carson Architects
Karakusevic Carson Architects
Karakusevic Carson Architects

At the southern end, the design and pattern of homes is more rural and open to provide space for the new meadow and create a new access route to Salmons Brooke – a minor tributary to the River Lea which borders the site and the SUDS area. Three storey-homes are located at the centre of the southern end, with two-storey houses running along the site boundary, decreasing the visual impact of the development from the main road and the public green spaces. Private rear gardens are located at the edge of the boundary to set the houses back and create a noise buffer for residents between new homes and the Great Cambridge Road (A10). 

New public routes through the site open up the overlooked ecological and wildlife corridor at the south and link to a new ‘Quietway’ cycle route that connects Enfield Town, Edmonton Green and Meridian Water. A new access route to the Bowling Green at the west of the scheme has also been created to successfully re-connect it back into the community.

The use of high-quality, traditional materials ensures the new homes sit comfortably within their surroundings and will age gracefully over time. The use of three types of brick reflects the rural typology of homes with textured and protruding brick detailing adding variety and interest between homes to the north and south. 

Active engagement with the GLA and a strong resident group was initiated from the early design stages to deliver a scheme which reflects key aspirations for the area. This involved a consultation programme of exhibitions and events were held at Salisbury House. The project successfully gained planning permission in December 2017. 


Karakusevic Carson Architects
Karakusevic Carson Architects

Design team:

Architects: Karakusevic Carson Architects

Landscape and Public Realm: Periscope

Planning: GVA

Engineering: Momentum (SE) and Max Fordham (MEP)

Project Managers: GVA Second London Wall

Cost Consultant: Playle and Partners

Transport Consultant: CH2M

Heritage Consultant: KM Heritage

Sunlight/ Daylight Consultant: Waldrams

Back to topBack to top