The Fenwick Estate

Karakusevic Carson Architects

Client: 
Transport for London, London Borough of Lambeth

Borough:
London Borough of Lambeth

Units and Density: 
55 new homes across three buildings, 393 hrh, 124 dph

Tenure: 
100% social rent

Status: 
Detailed planning submitted 2015

Karakusevic Carson Architects have been appointed by Transport for London (TfL) and LB Lambeth to develop a Planning Application for new affordable housing and a replacement community centre on three sites on the southern edge of the Fenwick Estate in Clapham, Lambeth. The sites are referred to collectively as Fenwick South.

Working with Lambeth Council, Transport for London has an obligation to build new affordable homes as part of the Community Benefit programme for the Northern Line Extension at Vauxhall. This would be a Council development and the new homes would be entirely owned by the Council to help meet the need for housing in Lambeth.

Karakusevic Carson Architects

The Fenwick Estate was built in the 1960’s, and comprises a number of linear and courtyard blocks varying but mainly four storeys in height. Clapham North Underground Station is located to the west of the Estate, on Clapham High Street, with a range of mixed use and commercial buildings around it. As one moves further away from the underground station, the area becomes increasingly residential.

The areas surrounding the estate are predominately Victorian terraced housing with a few taller modern apartment buildings which are currently being constructed on the other side of the railway viaduct.

The proposals each look to maximise the potential of their small, triangular sites, without getting closer than 4m to the railway embankment and whilst respecting the existing neighbouring properties on the Estate. Part of these proposals is the re-provision of the Fenwick Hall community centre. The aspiration is to maintain continuity of provision of the community centre by phasing the development appropriately.

All new build units are designed to comply with Lifetime Homes Standards and exceed the space standards set out by the London Housing Design Guide.

Building A sits at the entrance to the estate from Bedford Road and creates a six storey building with 23 one, two and three bed apartments, that activates Cottage Grove with a generous entrance lobby space. All units are dual aspect and have inset corner balconies. The top floor is set back from Cottage Grove to lessen the impact on the gardens of the houses to the north side of the road. All bathrooms and kitchens stack to make the coordination of servicing as simple and efficient as possible. The communal gardens to the flats to the east will be opened up to the new building to allow it to be used as a shared amenity space.

Building B is located on the corner of Cottage Grove on the site of a row of garages. It enjoys a prominent position within the estate and terminates the long view from the north, through the estate. It is a building of seven storeys with a generous entrance lobby opening onto Cottage Grove. All units are dual aspect and have inset corner balconies. Daylight and ventilation will be provided to the core by an atrium which also creates a social heart to the building.

Building C is located on the site of the existing community centre, Fenwick Hall. It has a subservient relationship to the houses fronting Cottage Grove and thus suits a ‘mews’ typology, with back to back gardens to the existing houses. The ground floor units will all have a front door and a kitchen facing the mews street and private back gardens.

Karakusevic Carson Architects
Karakusevic Carson Architects
Karakusevic Carson Architects
Karakusevic Carson Architects
Karakusevic Carson Architects

An architectural language is being developed that allows the buildings to be individual and respond to the variety of edge conditions whilst still retaining a unified and coherent character. The simple and robust massing is reinforced by recessing all balconies into the body of the buildings. The scale of the built mass will be broken down through the setting back of upper floors of the apartment buildings in order to respond to each specific context.

Simple, high quality materials will be combined with robust detailing to provide simple, elegant and generous buildings. The surrounding Victorian housing in Clapham has stood the test of time and we would seek to build on this established material palette to allow the new build elements to sit comfortably in their townscape context.

Karakusevic Carson Architects

Design Team

Architecture: Karakusevic Carson Architects

Engineering: Peter Brett Associates

Landscape & Public Realm: Farrer Huxley Associates

Back to topBack to top