Faircharm Creative Quarter

Karakusevic Carson Architects

Client: 
Workspace

Borough: 
London Borough Lewisham

Units and density: 
Conversion of industrial space to 5000m2 arts and studio workspace & 148 homes

Tenure: 
15% affordable, 85% market sale 

Status:
Completed 2017

Awards: 
Part of winning submission for Housing Architect of the Year Award 2013
Winner Housing Design Award 2014
New London Awards 2014 - Best Mixed Use Scheme

Faircharm Creative Quarter restores and remodels a series of large industrial warehouses on the Deptford Creek edge in East London into a vibrant mixed-use neighbourhood of 148 homes, creative workspaces and enhanced public spaces.

Two of the retained warehouse buildings fronting onto Creekside Road have been carefully reconfigured and refurbished to create a series of studio spaces, workshops and an extended café and gallery for use by residents and the local community. The insertion of courtyards within the retained blocks creates a succession of informal and active work / social spaces and allows more natural light to enter the buildings. The entrance to the site has been opened up, creating a central route through the scheme and new views through to the Creek Edge.


Karakusevic Carson Architects
Karakusevic Carson Architects

Further into the site, a series of four new buildings, ranging from 6 and 12 storeys provide additional high-quality studio and gallery spaces with residential accommodation on the upper floors. The taller 12 storey apartment building marks the Creek Edge. Its chamfered corner responds to its position within the protected viewing corridor from Blackheath to St Pauls.

A series of legible spaces and views are created between the retained buildings and new-build elements, designed to respect the urban grain of the historic district with its network of courtyards and alleys and creates a new public connection to the Creek Edge. The commercial ground floor uses of the residential buildings activate the public realm and help establish the scheme as a new destination for the local community.

The refurbishment strategy retains the industrial character of the existing buildings while sensitively combining new elements through a considered selection of materials and detailing. Residential buildings are crafted from a palette of cream, brown and grey brickwork to reflect the character of the local area, while the taller, 12 storey apartment building is constructed from a darker brick, giving it its own individual character.


Robust concrete finishes at lower and ground level are reflected in the projecting balconies on the residential buildings, and a brickwork pattern on elevations provides variety and interest up-close. On the upper floors, pre-weathered, profiled metal cladding helps to break down the scale of the buildings and define specific views.

The landscaping and planting throughout the scheme has been directed by a requirement to protect and enhance the biodiversity of the site. The design team worked closely with the local Ecology Centre who specified a seed mix for indigenous plant species. The project achieved a BREEAM Very Good rating and CfSH 4/5 by incorporating CHP and photovoltaic panels for renewable energy.

The site is located on an axis formed by New Cross and Deptford Town Centre which the local council sees as a strategic regeneration area in the coming years. The project responds to its unique location on the edge of Deptford Creek within this context, creating a new district for people to live and work.

 


Karakusevic Carson Architects
Karakusevic Carson Architects
Karakusevic Carson Architects
Karakusevic Carson Architects

Design Team

Architects: Karakusevic Carson Architects 

Back to topBack to top